Traditionele Maritieme Vaardigheden

Het project ‘Traditionele Maritieme Vaardigheden / Traditional Maritime Skills’ beoogt traditionele scheepsbouwvaardigheden in stand te houden voor volgende generaties. Dit is nodig om ons maritiem erfgoed te kunnen blijven gebruiken, behouden en over te dragen aan volgende generaties. En het zorgt voor het behoud van ambachten en gespecialiseerde werkgelegenheid.  

Het project bestond uit grensoverschrijdende samenwerking tussen Nederland, België en Engeland, in het bijzonder tussen de provincies Zeeland en Oost-Vlaanderen en de regio Cornwall. Het project werd financieel ondersteund door het EU-programma ‘2 Seas; Investing in your future’.

Drie projectteams uit de drie deelnemende landen hebben samen een virtuele leeromgeving gemaakt, een online leermiddel voor traditionele scheepsbouwvaardigheden. Bezoekers vinden hier meer dan 50 vaardigheden in woord en beeld voor het bouwen van schepen in hout en staal. De virtuele leeromgeving inspireert particuliere scheepseigenaren en scheepsbouw- en scheepvaartopleidingen, maar ook lagere en middelbare scholen.

ErfgoedWerf vormde samen met Studio Haak en Visser het Nederlandse team. Zij hebben 35 scheepsbouwvaardigheden in woord, foto’s en films vastgelegd en op de virtuele leeromgeving gezet. De volgende scheepsbouwprojecten hebben hieraan meegewerkt: Scheepsbouwer Michiel Verras van de Scheepswerf Moed en Trouw restaureert samen met vrijwilligers de Zeeuwse mosselschouw Nieuwe Zorg, Scheepsrestaurator Julian de Jonge van Scheepsrestauratie De Zaete  herbouwt met zijn team vrijwilligers op de Stads- en Commerciewerf in Zierikzee de boeier Vabel, onder leiding van Scheepsbouwmeester Hans van Schooneveld bouwt een groot team een reconstructie van het VOC-linieschip De Delft op de Historische werf Rotterdams Welvaren, IJzerwerker en klinker Joram Lehmann van Lehmann Scheepsrestauratie klinkt een stuk den op de klipper Zuiderzee, Bas de Vos demonstreert op de Scheepshelling Koningspoort in Rotterdam de werking van traditionele scheepsbouwmachines en tenslotte filmden wij het breeuwen van naden in houten schepen op de Historische Werf Meerman in Arnemuiden en bij het zeilend vrachtschip Tres Hombres.

Breeuwen.jpg
Houtsnijwerk.jpg
Klinken.jpg
Smeden.jpg
Spanten buigen.jpg
Uitstroken.jpg
Braadspil maken.jpg
Branden huidplank.jpg
Breeuwen.jpg
Houtsnijwerk.jpg
Klinken.jpg
Smeden.jpg
Spanten buigen.jpg
Uitstroken.jpg
Braadspil maken.jpg
Branden huidplank.jpg
Breeuwen.jpg
Houtsnijwerk.jpg
Klinken.jpg
Smeden.jpg
 
   

Comments are closed.